Google Search Console – Mikä se on ja miten se asennetaan nettisivuille?

Google Search Console on ilmainen Googlen tarjoama työkalu, joka esittää kotisivusi parhaalla mahdollisella tavalla Googlen haussa. Sen pohjimmainen tarkoitus on kertoa Googlelle nettisivujesi olemassa olosta, jotta ne voidaan ottaa huomioon kilpailuissa. 

Tästä blogista saat vinkit Google Search Consoleen sekä sen asennukseen nettisivuille.

Mikä on Google Search Console?

Googlen hakukoneoptimointiin tarkoitettu työkalu on omiaan kotisivujen tehokkuuden mittaamiseen tai mahdollisten teknisten virheiden arviointiin. 

Se näyttää hakusanoja, joilla sivustosi tulee näkyviin Googlen haussa, mikä on ollut sivustosi näkyvyys ja moniko on klikannut ja vieraillut sivuillasi.

Google Search Consolen asennus kotisivuille

Työkalun asennukseen tarvitset Google -tilin. Tarkista, että olet kirjautunut selaimellasi haluamallesi Google -tilille ennen profiilin luomista. Tämä voi olla sama tili kuin esimerkiksi yrityksesi Google Yritysprofiili (ent. Google My Business).

Luo tili täällä. Paina ‘Aloita nyt’ -painiketta.

Ruutuun ilmestyy seuraavat vaihtoehdot.

 

Valitse URL-etuliite. Kirjoita valitaruutuun sivustosi tarkka osoite https://nimi.fi -muodossa ja paina ‘Jatka’-painiketta.

Seuraavaksi tili täytyy vahvistaa. Jos kotisivuillesi on jo yhdistetty Google Analytics -tili niin vahvistus tapahtuu automaattisesti.

Jos sivuillasi ei kuitenkaan ole Googlen kävijäseurantaa niin lataa HTML -tiedosto ja lähetä se nettisivujesi tekijälle tai lataa se suoraan webhotellisi tiedostonhallintaan ‘public HTML’ -kansioon.

Jos sivujasi tekee joku toinen niin lisää hänetkin Google Search Console -tilin ylläpitäjäksi vasemmalta ohjausvalikosta kohdasta Asetukset – Käyttäjät ja luvat’ – Lisää käyttäjä.

Kotisivujen sivustokartta eli sitemap

Sitemap XML eli sivustokartta kertoo Googlelle mitä sivuja kotisivuillasi on ja miten niillä kuuluu suunnistaa, jotta ne voidaan ottaa huomioon Googlen haussa. Yleensä tämän vaiheen suorittaa nettisivujen tekijä, mutta jos rakennat sivujasi itse niin seuraa seuraavia vaiheita.

Sivustokartan voi löytää selaimesta lisäämällä nettisivujesi osoite seuraavaan linkkiin: https://nimi.fi/sitemap.xml.

Sivustokartan voi hakea myös käyttämällä yhtä yleisintä lisäosaa hakukoneoptimointiin eli Yoast SEO -lisäosaa. Suunnista WordPressin sisällä Yoast SEO – Yleiset – Ominaisuudet – XML sivustokartat – Tarkastele XML-sivustokarttaa.

Kopioi sivustokartan osoite ja lisää se Google Search Consoleen kohtaan ‘Sitemaps’. 

Google ei lue sivustokarttaa välittömästi vaan siinä voi kestää aikaa ennen kuin sivusto alkaa näkymään ja toimimaan Googlen haussa. Ole kärsivällinen ja markkinoi sivustoa prosessin nopeuttamiseksi.

Jos tarvitset apua Google Search Consolen kanssa niin laita viestiä minulle täällä.