*Osa linkeistä on affiliate-linkkejä (merkitty *). Jos ostat maksullisen palvelun, saan siitä suosittelupalkkion. Tästä ei tule sinulle kuluja.
Webhotelli, kotisivutila tai hosting on paikka, jossa kotisivut asustavat. Se on ikään kuin talon perusteet eli jos ne ovat huterat niin ei kerroksien rakentaminen päälle onnistu.
Jos omaat nettisivut niin sinulla on varmasti myös webhotelli. Palveluntarjoajia ja paketteja on monia, mutta kuinka valita se oikea ja hyvä vaihtoehto juuri sinun verkkosivuillesi?
Tämä on yksi niistä kysymyksistä mikä on jokaisen asiakkaani mielessä ennen projektin aloittamista ja jopa omassa mielessäni, koska jos asiakkaallani on huono palveluntarjoaja niin projekti voi hidastua huomattavasti. Hyvällä palveluntarjoajalla asiat onnistuvat nopeasti eli automatisointia ja käyttäjäystävällisyyttä on suosittu.
Miten valita paras hosting-tarjoaja WordPress -nettisivuille?
Palveluntarjoaja vaikuttaa ainakin seuraaviin sivustoa koskeviin tekijöihin:
- nopeus
- turvallisuus
- toimivuus
- käyttäjäystävällisyys
Seuraavassa asioita, jotka mainitsen aina ennen nettisivuprojektin aloittamista asiakkailleni.
Onko palveluntarjoaja luotettava ja osaava?
Tämä on ihan ensimmäinen asia webhotellia valitessa. Sanoisin jopa niin, että suosi suurta valtakunnallista yritystä pienen toimijan sijaan näissä kotisivutila-asioissa. Ota myös selvää tarjoaako yritys pääsääntöisesti kotisivutilaa vai onko se vain sivupalvelu. Kannattaa valita pelaaja, joka on erikoistunut juuri tähän kun kyseessä on näinkin tärkeä asia.
Esimerkkinä asiakkaani, jonka nettisivut nopeutuivat jopa puolella sen jälkeen kun webhotelli vaihdettiin ja samalla hinta tippui alkuperäisestä.
Missä kotisivutilan palvelimet sijaitsevat?
Mieti ensin mistä suurin osa asiakkaistasi on sivuille tulossa. Jos markkinoit palveluitasi tai tuotteitasi ensisijaisesti suomalaisille niin sitten on järkevää valita vähintään suomalainen palveluntarjoaja.
Näitäkin on moneen lähtöön eli tarkista, että valitset vaihtoehdon, jonka palvelimet sijaitsevat Suomessa. Tämä vaikuttaa kotisivujen nopeuteen eli jos kävijät tulevat sivuille Suomesta niin palvelimienkin olisi hyvä sijaita Suomessa.
Millaista asiakaspalvelua eli tukea palveluntarjoajalla on tarjota?
Hyvä ja ennen kaikkea nopea sekä ilmainen asiakaspalvelu on erityisen tärkeää. Nämä ovat kuitenkin subjektiivisiä adjektiiveja joten tässä hieman selvennystä esimerkin avulla mitä tällä tarkoitan.
Jos sivusto ei jostain syystä toimi ollenkaan vaikka et hoksaa mikä siellä olisi voinut mennä pieleen niin haluat tietenkin ratkaisun tähän mahdollisimman pian. Tai kun sähköpostit eivät mene perille niin palveluntarjoaja voi auttaa, mutta sinulla ei ole aikaa odotella mahdollista vastausta päiviä tai mahdollisesti yli viikkoa.
Kannattaa siis tarkistaa, että yrityksellä on tarjota chat-ohjelma nettisivuillaan. Lisäksi, tarkista onko asiakaspalvelu suomeksi vai muulla kielellä. Usein vaikka kielitaitoa olisikin niin kotisivuasiat voivat olla hankalia englanniksi, koska alalla on niin paljon omaa jargonia.
Lisäksi varmista, että asiakaspalvelu on saatavilla ilmaiseksi kun sitä tarvitset, sillä monet pyytävät monta euroa minuutilta kun sinne yrittää soittaa.
Auttaako palveluntarjoaja sivuston joutuessa hyökkäyksen kohteeksi?
Jäikö sivut päivittämättä? Huonolla tuurilla sivusto joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Tässäkin asiassa on hyvä olla heti kartalla, sillä mitä nopeammin haittakoodi huomataan, sitä paremmat mahdollisuudet sivusto on pelastaa ilman seurauksia. Hyvä webhotellin palveluntarjoaja osaa viestitä asiakkailleen hyökkäyksen kohteeksi joutumisesta ajoissa, jotta sivuston pelastaminen on mahdollista. Pahimmassa tapauksessa sivusto on pelastuskelvoton ja työ täytyy aloittaa alusta. Tästä palvelusta kannattaakin maksaa.
Mitä webhotellipaketti sisältää ja mikä sen hinta on?
Kotisivutiloja on monen hintaisia aina parista eurosta yli sataan euroon kuussa ja oman kokemuksen mukaan se kallein ei todellakaan aina ole parhain. Tämä johtuu siitä, että melkeinpä kuka tahansa voi alkaa kotisivutilan pitäjäksi ja niin kuin voit kuvitella on markkinoilla on myös huonoja vaihtoehtoja.
Mikä näistä sitten on se toimivin vaihtoehto? No, yleensä vaatimattomankin webhotellin hinta sisältää myös:
- yhden domainnimen eli url-osoitteen.
- sähköpostin eli webmailin, jossa uniikki sähköpostitunnus.
- SSL-sertifikaatin eli salauksen, joka vaikuttaa sivuston turvallisuuteen ja nykyään tämä onkin välttämätön kaikilla sivuilla.
- tukipyynnöt ainakin viitenä päivänä viikossa.
Kun olet valinnut yrityksen niin on aika valita palvelupaketti. Näitä on myös monia, mutta pienemmillä ja aloittelevilla sivustoilla toimii yleensä pienimmät paketit, koska kävijöitä ei vielä ole kertynyt. Ota kuitenkin selvää, että pakettia voi tarvittaessa nostaa helposti.
Pakettien erot liittyvät yleensä kävijämääriin per kuukausi sekä sivuston kokoon eli kuinka paljon sivuja, kuvia, tuotteita ja muuta materiaalia sivuilla on.
Onko kotisivutilan palveluntarjoajalla cpanel eli hallintapaneeli?
Kyseinen cpanel eli hallintapaneeli tarkoittaa visuaalista editoria, jolla voi tehdä muutoksia sivustoon ilman, että olisi sen enempää tietotaitoa. Hallintapaneeli nopeuttaa nettisivujen suunnittelijan työtä jopa tunneilla ja asiakkaan on helpompi tulevaisuudessa ottaa vaikkapa varmuuskopioita tai palauttaa niitä.
Oman kokemuksen mukaan hyvällä ja halvalla palveluntarjoajalla tarvittavissa asennuksissa menee vain minuutteja, mutta huonommalla on mennyt jopa päiviä.
Kannattaako suosia halpaa, edullista tai jopa ilmaista kotisivutilaa?
Niin kuin jo mainitsin niin kalliit webhotellin eivät yleensä ole aina parhaita. Sama pätee valitettavasti ja varsinkin myös ilmaisiin hosting-tarjoajiin.
Edullista ja halpaa kotisivutilaa on kuitenkin mahdollista löytää ja yleensä jos palveluntarjoaja on erikoistunut juuri tähän niin he voivatkin tarjota kilpailevia hintoja asiakkailleen.
Paras kotisivutila WordPress -nettisivuille – mitä itse suosin?
Kokemusta kotimaisista sekä ulkomaalaisista kotisivutilan palveluntarjoajista löytyy jo ainakin kymmeniltä sivuilta. Suosittelen aina asiakkailleni niitä hyväksi todettuja vaihtoehtoja ja näistä ykkönen on ehdottomasti Zonerin webhotelli- ja WP-Cloud-paketit. Nämä täyttävät kaikki edellä mainitut kriteerini ja ovat helppoja asiakkailleni.
Valittavana on todella edulliset webhotelli-paketit, jotka ovat omiaan start up-yrityksille ja aloitteleville sivustoille. WP-Cloud on vaatimammalla käytöllä oleville sivustoille, jonka paketeissa tulee mukana myös ylläpito niin siitä ei tarvitse huolehtia enää ollenkaan.
Käytän itse omilla kotisivuillani Zonerin webhotellipakettia, ja suosittelen sitä myös asiakkailleni.
Lue täältä lisää Zonerin webhotellipaketeista* ja WP-Cloud -paketeista*.
Tuliko sinulla jotain kysyttävää? Kirjoita kysymyksesi alle kommenttina niin jutellaan lisää!